Veelgestelde vragen (F.A.Q.’s)
Algemene vragen
Wat is osteopathie?
Osteopathie is een vorm van manuele therapie, dat betekent dat ik alleen mijn handen gebruik voor het onderzoek en de behandeling. Ik gebruik geen medicijnen of apparatuur. In Nederland wordt osteopathie gezien als een complementaire, een aanvullende therapie.
Welke opleiding heb je gedaan?
Na mijn opleiding fysiotherapie heb ik een opleiding tot osteopaat gedaan aan het College Sutherland in Amsterdam. Dit is een 6 jarige opleiding. Het volgen van bij- en nascholingen is een essentieel onderdeel voor het kunnen uitoefenen van mijn vak, Mijn kennis is altijd up-to-date!
Wat doet een osteopaat?
Een osteopaat is deskundig in het beoordelen van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Een behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen. Niet alleen je klacht maar jij als geheel staat centraal.
Gezondheid is beweging. Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is goed opgeleid om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De klachten en de plek waar de osteopaat behandelt zitten niet per se op dezelfde plek, in je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding. Een osteopaat neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken. Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergronden van je klacht en wat je zelf kunt doen aan deze klacht om je gezondheid te verbeteren. De osteopaat werkt samen met andere disciplines.
Wat is het verschil tussen osteopathie, fysiotherapie, manueeltherapie, chiropractie?
Fysiotherapie, Manueeltherapie en chiropractie hebben een iets ander uitgangspunt t.o.v. de osteopathie en ze grijpen dan ook vooral aan op het bekken, wervels en eventueel de spieren.
Een osteopaat onderzoekt en behandelt ook de beweeglijkheid van het bekken, wervels en spieren. Aanvullend hierop onderzoekt en behandelt een osteopaat ook de zachtere weefsels in het lichaam zoals de bindweefsels, de zachtere weefsels rondom het bekken en het middenrif. Vaak gebruikt een osteopaat ook hele zachte technieken, zowel in onderzoek als behandeling, op de schedel.
Welke beroepsorganisaties zijn er in Nederland?
Osteopathie is in Nederland onderdeel van complementaire geneeswijzen. Het is aanvullend aan de reguliere geneeswijzen. Ik ben aangesloten bij de NRO (Nederland Register van Osteopaten). Dit kun je zien door de DO-MRO achter mijn naam. Zorgverzekeraars vergoeden alleen een erkende osteopaat.
Waarom behandel je alleen vrouwen?
Mijn persoonlijke interesse en de cursussen en bij- en nascholingen die ik heb gedaan zijn zich in de loop van tijd steeds meer gaan toespitsen op het vrouwenlijf. Ik ben de echte go-to wanneer je als vrouw klachten hebt in het ‘vrouwendomein’.
Voor welke klachten kan ik bij jou terecht?
Klik hier voor een opsomming van klachten.
Staat jouw klacht er niet tussen? Neem dan gerust contact op.
Een behandeling
Moet ik mijn kleding uit?
Voor het onderzoek en de behandeling is het fijn als ik een goed beeld heb van je lichaam. Ik kan het het beste zien en voelen wanneer je tot op je ondergoed ontkleedt bent. Vanzelfsprekend is het fijn dat jij je op je gemak voelt. Dus wanneer je een hemdje, een shortje of een legging wilt dragen is dat voor mij geen probleem.
Hoe lang duurt een behandeling?
Een behandeling duurt ongeveer 60-75 min. Soms vraagt een behandeling iets meer tijd, dat wordt vooraf met je afgesproken.
Hoeveel tijd zit er tussen twee afspraken?
Als osteopaat ga ik er vanuit dat ik je lichaam een zetje geef om een nieuw evenwicht te vinden. Dat heeft tijd nodig, soms wat meer, soms wat minder. Gemiddeld is een vervolgafspraak tussen de 2 en 8 weken. Ook dit is per persoon verschillend. Vaak geef ik je advies over wat je kunt verwachten en wat voor jou het beste is om een nieuwe afspraak te maken.
Waarom vraagt een eerste afspraak meer tijd?
Waarom vraagt een eerste afspraak meer tijd?
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Ook dit is heel verschillend. De ervaring leert dat de meeste klachten zo’n 3 tot 4 behandelingen vragen. Sommige cliënten komen zo nu en dan een keer als een soort van APK-controle.
Wat kost een behandeling?
Een osteopathische behandeling kost EUR 125,-. Hier vind je de kosten van de overige consulten.
Hoe voel ik me na een behandeling?
Meestal voel je je direct na de behandeling wel fijn. Je lijf voelt ontspannen en vrij. Vaak ben je aan het einde van de dag wat vermoeider en soms een beetje koud. De dagen erna kun je last hebben van spierpijn, je voelt echt dat je lichaam op de behandeling reageert en zich mag aanpassen aan het nieuwe evenwicht. Dit duurt ongeveer 24-48u. Sommige mensen ervaren geen na-reactie, dat betekent niet dat het niet heeft geholpen, ieder lichaam reageert op zijn eigen manier.
Mag ik na een behandeling sporten?
Het is het beste om de dag van de behandeling een beetje rust te nemen. Licht bewegen zal eerder gunstig werken, zware inspanning niet. Na de behandeling heeft je lichaam energie en tijd nodig om te herstellen. Een behandeling leidt tot verandering van spierspanning op plekken die behandeld zijn. Een te zware inspanning kan ervoor zorgen dat de verbeterde beweeglijkheid verloren gaat. In de meeste gevallen kan je de volgende dag weer sporten. Als het niet kan zal ik je dat vertellen en ook waarom het beter is wat langer rust te nemen.
Praktische informatie
Krijg ik een rekening mee?
Na de behandeling krijg je de factuur per mail toegestuurd. De factuur kun je direct in de praktijk per pin of contant betalen.
Wat krijg ik vergoed?
Osteopathie wordt door bijna alle zorgverzekeringen geheel of gedeeltelijk vergoed in het aanvullende pakket. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar of je hiervoor in aanmerking komt. Deze vergoeding heeft geen invloed op je eigen risico.
Waar is jouw praktijk?
Het adres van mijn praktijk is Zuiderhaven 116 in Harlingen. Kijk hier voor alle contactinformatie.
Zijn er vragen waar je het antwoord niet op gekregen hebt? Stel ze gerust!
Stuur me een berichtje via dit formulier: